Пратеникът на ООН Николай Младенов: Кризата в Йерусалим да се реши до петък, иначе страшно 25.07 | 13:30

Израелските власти трябва да отменят мерките за сигурност на Храмовия площад за мюсюлманските богомолци

От iNews.bg

ООН предупреди, че кризата около новите мерки за сигурност, въведени от Израел на Храмовия площад в Йерусалим, трябва да бъде разрешена до петък, за да се избегне ескалация на напрежението, предаде Франс прес, цитирана от Фокус.

"Изключително важно е до петък тази седмица да бъде намерено решение на настоящата криза", заяви специалният пратеник на ООН за Близкия Изток Николай Младенов. 

В понеделник Съветът за сигурност проведе спешно заседание по тази тема при закрити врати, за да обсъди начините за намаляване на напрежението около Храмовия хълм в Ерусалим. 

1951104

Припомняме, че Израел въведе забрана за мюсюлмани под 50-годишна възраст до свещеното и за тях място. В почивните дни се очаква традиционно там да се стекат хиляди мюсюлмански богомолци и ако мерките не бъдат вдигнати, конфликтът между палестинци и израелци ще се задълбочи.

От няколко дни там напрежението ескалира, стигна се до сблъсъци между израелските сили на реда и палестински граждани, което доведе до няколко жертви и много пострадали.

Водещи

Най-четени