Превратаджиите в Турция гласяли за президент екс-командващия ВВС ген. Акън Йозтюрк 12.08 | 16:39

От следствието съобщават, че в участниците в пуча са намерени списъци с имената на хора, които щели да заемат определени постове в държавата

От iNews.bg

Според публикация в проправителствения в. "Хюриет" организаторите на опита за военен преврат в Турция са смятали да поставят за президент бившия главнокомандващ на ВВС генерал Акън Йозтюрк. Изданието се позовава на източници от прокуратурата.

Генерал Йозтюрк беше задържан на 16 юли във военно-въздушната база "Акънджъ” в окръг Казан, близо до Анкара. Два дни след това се появи информация, че е признал вината си пред прокурор, но после това бе опровергано. Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

От следствието съобщават, че в участниците в неуспелия преврат са намерени списъци с имената на хора, които щели да заемат определени постове в държавата. "Хюриет” пише, че плановете на метежниците се провалили заради активната намеса на началника на генералния щаб Хулуси Акар, предава БГНЕС.

Йозтюрк обаче продължава да отрича, че е организирал пуча. "Не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил". Това пише в показанията на бившия армейски генерал от турските военновъздушни сили Акън Йозтюрк, които е направил през прокуратурата за неуспешния преврат в Турция.

Най-четени