Преговорите за ТПТИ ще бъдат замразени 11.11 | 19:49

Причината е Тръмп и неясната му стратегия в икономическата политика на САЩ

От iNews.bg

Преговорите за сключването на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, известно още като ТПТИ, най-вероятно ще бъдат замразени с години. Причината е в смайващата за много хора изборна победа на Доналд Тръмп, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на ЕС днес.

Брюксел и Вашингтон направиха опит да го подпишат преди изтичането на мандата на Барак Обама, но не успяха. Дали това въобще ще се случи някога, остава под въпрос предвид негативното мнение на Тръмп към големите търговски споразумения и все още неясната му икономическа политика.

"ТПТИ вероятно ще остане замразен известно време, но какво ще стане след това и кога ще бъде размразен, ще трябва да изчакаме и да видим", каза еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом след среща на министрите на търговията от страните-членки на ЕС в Брюксел, предаде БГНЕС.

Самото търговско споразумение е в процес на договаряне от 2013 г. и се смята за един от най-амбициозните споразумения за свободна търговия, създавани някога. То ще създаде най-големия свободен пазар в света с над 850 милиона потребители, простиращи се от Хавай до Литва.

Водещи

Най-четени