Преговорите между Гърция и кредиторите зациклиха 11.04 | 11:25

Причина са съкращенията на държавните служители

От Десислава Маданска

Преговорите между Гърция и Тройката кредитори – Европейската Централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд за опрощаване на дълговете на страната, се отлагат. Причина са разногласията между инспекторите и правителството на Андонис Самарас относно съкращаването на държавни служители, съобщава вестник "Нафтемборики". Кредиторите са поискали от Атина да освободи 2000 служители от държавния сектор.

Очаква се преговорите да продължат през следващата седмица, а отпускането на транша от международната финансова помощ ще се забави, предаде БТА.

Преговорите са блокирани и от данните за бюджетен дефицит от 10% през миналата година, "дупката" от 880 млн. евро в бюджета за първото тримесечие на тази година и нерешените проблеми на банките.

В. "Катимерини" съобщава, че кредиторите натискат Атина да продаде Националната банка на Гърция (National bank ot Greece) и Юробанк Ергасиас (Eurobank Ergasias) през септември. От Тройката смятат, че ако финансовите институции не могат да намерят средства за увеличаване на акционния капитал и бъдат напълно национализирани, Фондът за финансова трябва да търси надежден инвеститор с опит, който да купи около 25% от трезорите.

През февруари втората по големина банка в страната Юробанк Ергасиас стана собственост на основния си конкурент – Националната банка на Гърция, но сливането беше спряно от кредиторите, тъй като се реши двете банки да бъдат рекапитализирани поотделно.  

Водещи

Най-четени