Прегрупирания на гръцката политическа сцена 21.05 | 11:39

Партиите се коалират за предстоящите избори, Дора Бакояни се връща в Нова демокрация

От Олга Андреева

Активни размествания и прегрупирания започнаха на политическата сцена в Гърция във връзка с предстоящите нови избори за парламент на 17 юни.

Докато несъгласията между Нова демокрация и ПАСОК се задълбочават, малките партии започнаха да договарят мини коалиции за явяване на изборите.

Днес предстои официално да бъде обявена важна коалиция между Нова демокрация и Демократичния алианс на Дора Бакояни.

Бившият външен министър и кмет на Атина се отцепи от Нова демокрация през ноември 2010 г. и създаде собствена неолиберална политическа формация. Тя обаче не успя да се пребори и да прехвърли прага от 3% за влизане в парламента на изборите на 6 май и присъединяването ѝ към Нова демокрация е повече от логичен ход.

Едва ли обаче подкрепата от 2,55%, която партията получи на Гергьовден ще помогне съществено на демократите да спечелят самостоятелно мнозинство.

Основният им противник в лицето на коалицията на радикалната левица "Сириза" набира сила, както сочат социологическите проучвания. Междувременно лидерът ѝ Алексис Ципрас разкритикува остро Нова демокрация и ПАСОК и ги обвини, че провеждат пропагандна акция срещу "Сириза".

Ципрас от една страна отправи призив за обединяване на левите сили, а от друга поиска от избирателите си ясна подкрепа за самостоятелен мандат, за да "бъде сложен край на политиките, които ни потапят в рецесия и мизерия" и обеща, ако спечели изборите, да свика референдум по въпроса дали Гърция иска да приеме или отхвърли меморандума за спасителния заем, по силата на който ѝ се налагат жестоки финансови мерки.

Сред останалите малки партии, които се решиха на коалиране, са "Действие" и "Създаване наново" в център-дясно, а от "Социален съюз" заявиха категорично, че сами няма да се явяват на избори и отправиха предложение за сътрудничество към "Сириза", Демократичната левица и партията на еколозите и зелените, които пък заявиха, че ще се явяват сами.

Междувременно лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос настоя да се състоят два телевизионни дебата между всички политически сили.

Каменос се вбеси от предложението на германския канцлер Ангела Меркел гърците да проведели референдум дали искат или не искат да останат в еврозоната, и я посъветва да се занимава само със страната, в която е избрана и ако толкова иска, да попита германците дали искат да останат в еврозоната.

Интересните политически ходове тепърва предстоят, а това може да доведе и до промяна в електоралните нагласи, които засега са доста хаотични. Все пак близо 20% от гласувалите на първия тур гърци признават, че сега биха гласували за друга партия, което може да се окаже от решаващо значение. С 30% са се увеличили и тези, които смятат, че новите избори ще донесат самостоятелен кабинет.

Най-четени