Предизборните обещания може и да не се изпълняват 04.08 | 07:40

Украински съд отсече, че това не е противозаконно

От Елена Коцева

Висшият административен съд на Украйна не призна, че неизпълнението на предизборните обещания е престъпление. Решението на съда е отговор на иска срещу настоящия президент Виктор Янукович, посочва УНИАН.

Съдът не удовлетвори иска срещу президента, който искаше да се признае като противозаконно бездействието на държавния глава по изпълнение на обещанията, дадени по време на предизборната кампания.

Решението на съда се мотивира с това, че в съответствие със законодателството на Украйна, предизборната програма е средство за агитация, а не законодателен акт.

Според заключенията на съда обещаното по време на предизборната агитация е влияние върху волята на избирателите и нищо повече. Няма нарушения на правата на ищеца при изпълнение на задълженията на Виктор Янукович като ръководител, заявява съдът.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Искът е заведен от Дмитрий Илченко, член на опозиционния блок БЮТ, на 21 юли 2011 година. Илченко е поискал да се признае за незаконно това, че вече не са отменени за срок от 5 години данъците за средния и малък бизнес, както е обещал Янукович.

Също така според иска от 1 януари 2011 година в Украйна е трябвало да бъде въведена професионалната армия.

Водещи

Най-четени