През 2030 г. градовете ще се пренаселят 10.12 | 18:09

Доклад предрича добрите и лошите сценарии за бъдещето на света

От Елена Кирилова

Две трети от населението на света ще живее в градовете към 2030 г.

Това сочи докладът "Глобални тенденции 2030”, според който повечето хора в градовете ще са от средната класа и ще са свързани с технологиите, ще са защитени с модерно здравеопазване и ще са обединени от работещи страни, като Китай и САЩ.

Документът, разпространен от американския Съвет за национално разузнаване разкрива и един доста лош сценарий. Според него нарастващото население на света ще доведе до тежки конфликти за основни ресурси, като вода и хранителни продукти. Такава опасност съществува за райони като Близкия Изток и Африка, съобщава Huffington Post.

"Почти половината от населението на света ще живее в райони, тежко засегнати от липсата на вода”, разкрива докладът. Според него дори райони като Китай и Индия ще бъдат уязвими.

Подобна нестабилност е и евентуална предпоставка за икономически срив в глобален мащаб. В страните, в които раждаемостта намалява, а населението застарява, се очаква икономическият растеж да се забави.

Сред очакваните кризи е глобалният икономически колапс и борбата между народите, които не се адаптират достатъчно бързо към промените. Всичко това ще доведе до разпростиране на нестабилността в Близкия Изток и Южна Азия към останалите части на света.

Като основен потенциален спасител на държавите от този конфликт се разглежда развитието на технологиите. Благодарение на тях се очаква повишаване на икономическата производителност.

Като най-добър вариант за бъдещето докладът посочва ситуация, в която Китай и САЩ активно си сътрудничат по редица въпроси. Това, от своя страна, води до по-широко глобално сътрудничество.

Един от другите сценарии показва света, като "експлозия от неравенства”, която ще превърне някои страни в големи победители, а други в губещи.

Документът посочва и най-катастрофалните ефекти, наречени "черни лебеди”. Това са извънредни събития, които могат да променят хода на историята. В тях са включени тежка пандемия, която може да убие милиони за месеци, както и климатични промени, които да доведат до трудно изхранване на световната популация.

Фактори за глобална стабилност могат да бъдат "демократичен Китай или реформираният Иран”, гласи докладът.

Най-четени