През ноември приемат Стратегията за Югоизточна Европа 2020 г. 28.08 | 07:54

Документът се основава на специфичните характеристики и нужди на региона

От Филипа Тодева

"Ще продължим да подкрепяме процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, като моята цел е да направя България много по-активна в тази посока." Това заяви Кристиан Вигенин на среща с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович, който е на посещение у нас по покана на външния министър, съобщават от МВнР.

Двамата обсъдиха европейската перспектива на региона, както и потенциалните възможности за развитие на сътрудничеството и приоритетите в тази област. Според министър Вигенин съвместно със СРС може да бъде намерен начин за активизиране на процеса на европейска интеграция и подпомагане на подготовката на страните за членство.

"Създаването на един стабилен регион, спазващ ясни правила, ще бъде резултат от развитието на по-тясно сътрудничество между всички страни от него – както държавите членки на ЕС, така и тези в процес на интеграция", категоричен бе българският външен министър. "България и Румъния имат необходимия опит, придобит в процеса на подготовка за членство, който могат да споделят с останалите страни от региона", каза още Кристиан Вигенин. 

Външният министър и Генералният секретар на СРС се обединиха около тезата, че по-близките контакти и обмяна на добри практики в различните области на регионалното сътрудничество ще спомогнат за създаването на възможности за повишаване на стабилността в региона и справянето с новите предизвикателства. В тази връзка министър Вигенин подчерта, че приемането на Стратегията за Югоизточна Европа 2020 г., основана на специфичните характеристики и нужди на региона, е важна стъпка в правилната посока. От своя страна Горан Свиланович благодари за подкрепата за Стратегията и изрази надежда тя да бъде успешно приложена след евентуалното ѝ приемане през ноември.

За България парламентарното измерение на ПСЮИЕ е също важен фактор за задълбочаването на стабилността и сътрудничеството в региона, подчерта външният министър и допълни, че именно в тази посока е насочено и предложението на страната ни за превръщането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в постоянно действащ орган със седалище в София.

Водещи

Най-четени