Премиерът на Либия е "отвлечен" 10.10 | 09:30

Въоръжени мъже извели Али Зейдан от хотела и го отвели в неизвестна посока

От Антония Михайлова

Премиерът на Либия Али Зейдан е бил задържан в Триполи. Първоначално бе съобщено за отвличане, но след това стана ясно, че задържането е по разпореждане на властите.

Както стана известно, въоръжени мъже влезли в хотел Corinthian, където се намирал Зейдан, извели го от сградата и го отвели в неизвестна посока. За това съобщиха тв каналите Al-Jazeera, "Ал Арабия", Sky News Arabia и CNN.

Портиерът в хотела разказал, че въоръжените мъже дошли с няколко автомобила, "държали се възпитано" и "не създавали неприятности", пише NEWSru Israel. Според служителя на хотела похитителите на Зейдан не са стреляли и не са заплашвали с оръжие. Те веднага се качили в стаята на премиера, извели го и отпрашили заедно с него.

По-късно се изяснило, че премиерът не е похитен, а е задържан по разпореждане на Генералната прокуратура на страната, съобщи тв каналът Al-Jazeera. В задържането му са участвали служители на вътрешното министерство на Либия. Предявените обвинения срещу министър-председателя са свързани с държавната сигурност.

Представител на Зейдан само потвърдил чрез Facebook информацията за изчезването на премиера, без да споменава подробности.

Експертите първоначално свързвали инцидента с операция на бойци от американските спецчасти Delta, които преди дни заловили и извели от Либия един от лидерите на "Ал Кайда" в Северна Африка – Назиха Абдул Хамида ар-Рукаи (Анас ал-Либи). Али Зейдан, заемащ поста министър-председател от миналата есен, изразил възмущение от действията на американците и поискал обяснение от американското правителство.

Анас Либи бил заловен в столицата на Либия сутринта в събота, докато паркирал колата си пред дома си. Отначало го заобиколили три автомобила, след което военните разбили стъклото на колата му и иззели пистолета на Либи, а след това го отвели със себе си.

На следващия ден говорителят на Пентагона Джордж Литъл съобщил, че Либи е задържан на безопасно място извън пределите на Либия "в съответствие със законите на войната". В САЩ Либи е обвиняван в причастност към организирането на атентати в посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., отнели живота на повече от 220 души.

Водещи

Най-четени