Премиерът на Франция Едуар Филип хвърли оставка, Макрон води държавата по нов път 03.07 | 12:00

“Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип”, каза Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета

От iNews.bg

Френският премиер Едуар Филип и цялото правителство подадоха оставка. Тя е приета от президента Еманюел Макрон, съобщиха от Елисейския дворец.

В кратката декларация не бяха посочени причините, но оттеглянето на кабинета беше очаквано, след като Макрон обеща нов курс през последните две години от мандата си.

Правителството ще продължи да се занимава с "ежедневните въпроси”, докато не бъде назначено ново такова, допълни президентството.

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Вчера френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще има "нов екип” на правителството, потвърждавайки дебатът в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет и не уточнявайки дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

"Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип”, казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил "чудесна работа” от три години. "Проведохме важни исторически реформи – често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република”, каза френският лидер. 

Водещи

Най-четени