Преструктурират банката на Кипър до септември 21.07 | 12:59

Правителството на Република Кипър предприе преструктуриране на банките на острова, за да облекчи последствията от финансовата криза в страната

От Кремена Бедерева

Програмата за преструктуриране на най-голямата Банка на Кипър трябва да приключи до 30 септември. Това обяви временният изпълнителен директор на банката Христос Соротос, цитиран от агенция АНА-МПА.

Запитан кога се очаква да има яснота с какъв  процент ще бъдат орязани големите депозити от над сто хиляди  евро, Соротос каза, че това е от изключителната компетентност на централната банка на острова.  Според печата "подстрижката" на големите  депозити вероятно ще бъде  бъде 47-48 на сто. 

Правителството на Република Кипър предприе  преструктуриране на банките на острова, за да облекчи  последствията от финансовата криза в страната, припомня БТА. 

Преструктурирането е за сметка на вложителите с негарантирани  депозити, притежателите на облигации и акционерите.  Споразумение за това бе постигнато през март с  международните кредитори в замяна на отпусканата финансова помощ на Кипър

Водещи

Най-четени