Приеха Украйна в Съвета за сигурност на ООН 15.10 | 20:11

Освен нея от Нова година в органа ще влязат Египет, Сенегал, Япония и Уругвай

От Кристиан Костурков

Украйна става член на Съвета за сигурност на ООН. Това решение бе взето днес след гласуване по време на заседанието на Генералната асамблея на организацията. Страната обаче ще е сред непостоянните членове. Освен нея, в Съвета за сигурност временно ще бъдат приети още 4 държави – Япония, Сенегал, Египет и Уругвай. Всичките 5 нови държави събраха необходимите за приемането им две трети от гласовете на 193-те страни, присъстващи в залата.

Най-много подкрепиха Сенегал – 187, а с два гласа по-малко събра Уругвай. Приемането на Япония за непостоянен член на Съвета за сигурност към ООН подкрепиха 184 държави, за на Египет – 179. Най-малко гласове – 177, събра Украйна, съобщи ТАСС.

На 1 януари 2016 г. тези пет държави ще заменят като непостоянни членове на Съвета за сигурност Чад, Нигерия, Литва, Чили и Йордания, чийто 2-годишен мандат изтича на Нова година. Новите членове пък ще се присъединят към Ангола, Венецуела, Испания, Малайзия и Нова Зеландия, които бяха избрани да се присъединят към институцията от началото на т.г. и съответно ще я напуснат в края на 2016 г.

Съветът за сигурност е основният орган на ООН, който има задължението да се грижи за опазването на международната сигурност и мира по света. Той се състои от 15 членове. Постоянните му членове са пет – Русия, САЩ, Великобритания, Китай и Франция. От останалите 10 всяка година се сменят по пет.

Водещи

Най-четени