Приключи драмата с отвлечения турски ферибот - похитителят е убит* 12.11 | 09:18

Вчера "Картепе" бе похитен с 18 пътници и 6 души екипаж

От Кремена Бедерева

Отвлеченият турски ферибот е спрял близо до Истанбул, след като почти е свършил горивото, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Командоси са щурмували отвлечения турски ферибот и са застреляли единствения похитител, допълват агенциите, като се позоваха на турската държавна телевизия.

Властите заявиха, че никой от 18-те пътници и 6-членния екипаж не е пострадал. Според властите похитителят е бил кюрдски терорист и е носел устройство с електрически кабели и бутон.

Специалисти по експлозиви обаче проверяват дали наистина става дума за бомба, както твърдял нападателят. Той бил убит много бързо, не е имало престрелка. Някои хора са скачали във водата по време на акцията.

Фериботът "Картепе" с 18 пътници и 6-членен екипаж беше отвлечен вчера - 11 ноември, след като отплавал от северозападното пристанище Измит. Той е пуснал котва край град Силиври, недалеч от Истанбул, и е обграден от патрулни катери. На брега в готовност чакат полицейски коли и линейки.

"Те нямат конкретни искания. Всичко, което искат сега, е гориво, храна и напитки", каза снощи транспортният министър Бинали Йълдъръм. По думите му има информация, че похитителите са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК). Той заяви, че засега няма данни за пострадали пътници.

По-рано телевизия "Хабер Тюрк" съобщи, че се е свързала с капитана, който заявил, че нападателите са въоръжени и имат експлозиви. Един от похитителите заплашил в телефонен разговор със силите за сигурност, че има бомба и ще я взриви, ако те се намесят.

*Информацията е актуализирана към 9.35 часа.

Водещи

Най-четени