Примирие в Сирия! Над 100 опозиционни групировки срещу режима свалиха оръжието 27.02 | 00:05

От iNews.bg

От тази нощ влезе в сила примирието в Сирия между силите на режима на Башар Асад и враждуващите срещу него опозиционни групи, без терористичните организации като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" .

Инициативата за прекратяване на огъня в Сирия е подкрепена от повече от 100 опозиционни групировки – известни и по-малко познати, а техният брой непрекъснато се увеличава. Това обяви говорителят на сирийския опозиционен Висш преговорен комитет (ВПК), цитиран от РИА Новости.

В понеделник беше публикувано съвместно изявление на САЩ и Русия относно Сирия, съгласно което прекратяването на огъня в страната трябва да настъпи в нощта срещу 27 февруари. То изключва терористичните организации "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и други групировки, признати от ООН за терористични.

Говорителят на ВПК добави, че комитетът възнамерява да публикува в петък вечерта списък на фракциите, които подкрепят примирието.

В същото време ръководителят на влиятелния сирийски клон на "Ал Кайда" призова днес опонентите на президента Башар Асад да отхвърлят примирието, което трябва да започне в полунощ, а вместо това да засилят атаките си срещу режима, предаде AFP.

"Пазете се от този трик от страна на Запада и Америка, защото те се стремят да ви върнат под палеца на потисническия режим", заяви лидерът на "Джебхат ан Нусра" Мохамед ал Джолани в аудиосъобщение, цитирано от Фокус.

Междувременно първото заседание на работната група за прекратяване на военните действия в Сирия продължи днес 2 часа и 35 минути в Женева. То се проведе под съпредседателството на Русия и САЩ, с участието на представители на 17 страни-членки на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), предаде ТАСС.

Срещата беше организирана в режим на повишена поверителност. Медиите не са били допуснати не само на самата среща, но дори и във фоайето пред заседателната зала.

На срещата са присъствали специалният представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура и неговият заместник Рамзи Еззелдин Рамзи.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че дори и примирието да се случи, руските сили ще продължат да нанасят въздушни удари срещу терористичните групировки в Сирия, докато напълно бъдат унищожени.

Водещи

Най-четени