Примирие вече в 1243 населени места в Сирия 14.02 | 18:51

Над 1400 кв. км вече са под контрола на Дамаск, от Нова година „Ислямска държава“ е загубила 47 села

От iNews.bg

Броят на населените места в Сирия, върху които се разпространява споразумението за прекратяване на огъня между враждуващите страни, се увеличи до 1243. Това съобщи руският Център за наблюдение на примирието. В рамките на последните 24 часа са подписани 5 споразумения за присъединяване към режима на прекратяване на бойните действия. Става въпрос за 3 населени места в провинция Алепо и още 2 от провинция Хомс, предаде "РИА Новости".

Паралелно с това продължават преговорите за присъединяване към примирието с отряди на въоръжената опозиция в провинциите Хомс, Хама, Алепо, Дамаск и Ел Кунейтра. Броят на групировките, които се присъединиха към режима за прекратяване на огъня, въведен на със споразумението от 27 февруари м.г. обаче остава непроменен – 110.

От Нова година насам териториите в Сирия, които са освободени от окупация и се намират под контрола на правителствената армия, вече заемат 1428.4 кв. км. В тях влизат и земите на 47-те населени места, от които бяха изтласкани бойците на "Ислямска държава".

Междувременно стана ясно, че документът за механизма на контрол върху примирието, който беше обсъждан активно по време на мирните преговори в Астана миналия месец, вече е съгласуван на 99%. Остават само някои технически подробности, съобщава източник от една от делегациите, взели участие в разговорите в столицата на Казахстан.

Водещи

Най-четени