Примирието в Киев се счупи, снайпери стрелят срещу спецчастите (НА ЖИВО) 20.02 | 10:55

Демонстранти нахлуха във Върховната Рада

От Антония Михайлова

Демонстрантите в Киев проникнаха в сградата на украинския парламент. Служителите на реда твърдят, че протестиращите използват бойни патрони. Върховната Рада се евакуира, служителите напускат сградата. "Обявена е спешна евакуация", заявил депутатът Владимир Латвин пред журналисти.

Марка група бойци от спецгрупата "Беркут" са изтласкали демонстрантите от Октябърски дворец на улица Институтска към площад "Независимост", където има около 3000 протестиращи. Спецчастите продължават да използват гранати със сълзотворен газ.

В четвъртък около 9 часа местно време демонстрантите преминали в настъпление в организирани колони и завзели Октябърски дворец. По-рано се появи информация, че срещу служителите на реда е използвано отровно вещество, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Има информация за прилагане на отровно вещество срещу работниците на милицията. Какво е това вещество, все още се изяснява", съобщил в ефира на местната телевизия говорителят на вътрешното министерство Сергей Бурлаков.

Служители на пътната полиция са блокирали движението по централните улици на Киев. Киевски Майдан, прекарал спокойно цялата нощ на фона на примирието, постигнато в преговори между президента на Украйна и лидерите на опозицията (което очевидно не се подкрепя от радикалите), се оживи сутринта в четвъртък.

На площада прииждат нови и нови групи активисти, съобщава се за водещи се бойни действия. Неизвестни са открили снайперска стрелба по намиращи се на площад "Независимост" военнослужещи, пише NEWSru.

"Установено е, че демонстрантите на Майдан, вероятно от сградата на консерваторията, открито прилагат огнестрелно оръжие срещу военните и служителите на "Беркут". Сега пострадалите получават медицинска помощ", се съобщава на сайта на вътрешното министерство.

В пресцентъра на ведомството уточнили за Интерфакс, че в резултат на снайперска стрелба са ранени 23-ма военни.

По официални данни общо в уличните безредици в Киев са пострадали 445 души – както служители на реда, така и демонстранти, 287 от тях са попаднали в болница, от тях са хоспитализирани 88 пациенти, сред които шестима журналисти и депутатът от партията "Татковина" Василий Пазеняк, четирима непълнолетни и двама чужденци.

От момента на възобновяване на безредиците са загинали 28 души.

"Еспресо тв" предава "революцията" в Украйна на живо:

Водещи

Най-четени