Примката около Клинтън се затяга! Разследват я за конфликт на интереси 04.07 | 21:39

ФБР я разпитва за споделени тайни за гръцкия дълг, докато е била държавен секретар

От iNews.bg

Хилари Клинтън в качеството на държавен секретар (2009-2013 г.) е споделяла поверителна информация за финансова криза в Гърция. Това е било от полза за зет й, който оглавява инвестиционен фонд и се е специализирал върху операции по гръцкия дълг, разкри телевизия "Фокс нюз", цитирана от ТАСС.

Бившата първа дама и ексглавен секретар в първия мандат на Барак Обама е кандидат-президент на Демократическата партия. Телевизията се позовава на разсекретената поредна порция от служебна преписка на Клинтън по електронната й поща, когато е работила за правителството.

Според имейлите през 2012 г. Хилари като ръководителка на американската дипломация е разбрала по дипломатически канали какво смята да прави Германия с реструктурирането на гръцките дългове и споделила тези данни със Сидни Блументал. Той е консултант на благотворителния фонд "Бил и Хилари Клинтън".

През същата 2012 г. зет й Марк Мезвински под егидата на своя хедж фонд Eaglevale Partners ("Ийгълвейл партнърс") и в комбина с банката Goldman Sachs ("Голдмън сакс") основал на Каймановите острови мрежа от финансови компании с активи от 325 млн. долара. Тези компании са водили активна игра на фондовата борса, надявайки се на рядко покачване стойността на дълговите задължения на Гърция.

С други думи, благодарение на данните на държавния секретар те са могли да изкупуват евтино държавни бонове, а после да ги продават скъпо, прави извод телевизията, цитирана от БГНЕС.

Телевизията обръща внимание, че ръководителката на Държавния департамент е споделила информацията и с мъжа си Бил Клинтън, което също е забранено, макар той да е бил президент на САЩ (1992-2000 г.).

Скандалът с електронната преписка на Хилари Клинтън се разрази през март миналата година. Тогава стана известно, че като външен министър тя е използвала личен, а не служебен компютър за решаването на служебни въпроси. Това предизвика недоумение във Вашингтон и даде възможност срещу нея да бъдат предявени обвинения в сериозно нарушаване на правилата за вътрешна безопасност.

Самата Клинтън по-рано призна, че не е трябвало да използва незащитен сървър за работата си. Тя обаче отрече да е изпращала секретна служебна информация. По-късно тя предаде на Държавния департамент цялата си служебна преписка (55 000 имейла), но махна личната си преписка от над 33 000 имейла, заради което пак бе подложена на остра критика.

По-рано днес тя бе разпитана във ФБР по случая, като разпитът продължил 3,5 часа. Предстои разследващите да установят окончателно дали бившият държавен секретар - сега кандидат за Белия дом, не е злоупотребила с власт.

Водещи

Най-четени