Природният газ вади Кипър от кризата 16.04 | 13:11

Страната чака 4 млрд. евро на година от износа на природен газ

От Ралица Стоянова

Приходите от износа на природен газ в границите на кипърския шелф след началото на неговата промишлена разработка могат да достигнат до 4 млрд. евро на година.

Това прогнозира ръководителят на новосъздадената Национална компания за въглеводороди на острова Чарлс Елинас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Властите в Кипър свързват основните си надежди за възстановяване на икономиката и осигуряването на просперитет на републиката с развитието на проекти за добива на природен газ край бреговете на острова, пише БТА.

Запасите на природен газ в шелфа в границите на изключителната икономическа зона се оценяват на приблизително 40 трилиона куб. фута. В стойностно изражение това съставлява около 400 милиарда евро по време на експлоатацията на находищата в продължение на 20-25 години.

Дори държавата да може да получи 25 на сто от тези средства, приходите биха могли да достигнат 4 млрд. евро на година, смята още Елинас.

В края на 2011 г. американската компания "Нобъл енерджи" извърши първите пробни проучвания в 12 блок на шелфа, наречен "Афродита", и огласи приблизителни оценки за намиращите се там газови запаси. По нейни предварителни данни те съставляват от 140 до 230 млрд. куб.м.

Компанията обяви, че планира втори сондажи през юни тази година и обеща, че през есента ще стане известен точният обем на въглеводородите в шелфа.

Водещи