Прищина отказа на Белград подялба на Косово 17.08 | 10:57

Ивица Дачич предложи територията да се раздели на сръбска и албанска

От iNews.bg

Прищина смята за опасно предложението на сръбския външен министър Ивица Дачич да се раздели Косово на сръбски и албански район. Това заяви в Съвета за сигурност на ООН косовската представителка Влора Читаку. Тя бе изслушана, въпреки че Косово не членува в световната организация.

"Връщането към принципа на етническите решения е опасно за целия район. Ако отхвърлим културното и етническото многообразие в нашите държави, как ще живеем заедно (със Сърбия) в Европейския съюз?", запита тя, цитирана от ТАСС.

По думите й провъзгласяването на независимостта на Косово "не е временен проект". "Косово няма къде да отиде. Нормализацията и помирението няма да станат чрез подчиняване", подчерта представителката на Прищина. 

Ивица Дачич изрази в няколко статии виждането си, че Косово трябва да се раздели на Северно и Южно, като северът да бъде сръбски.

Отговорът на Прищина бе да се приложи този принцип и към сръбската територия, където има анклави с преобладаващо албанско население, което Белград отхвърли с възмущение.

Водещи

Най-четени