Проверка на Конгреса не намери връзки между Тръмп и Москва 13.03 | 13:57

В доклада обаче ще остане записано, че Русия е опитала да се намеси в предизборната кампания

От iNews.bg

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не е открила доказателства за наличие на тайно споразумение между членове на предизборния щаб на Доналд Тръмп и Русия, пише вестник The Hill, позовавайки се на конгресмена Майкъл Конуел. "Не открихме свидетелства за съглашателство. Намерихме може би не особено верни оценки, неуместни срещи", цитира изданието конгресмена, предаде БГНЕС. По думите му черновата на доклада от разследването е около 150 страници и ще бъде представен за разглеждане на "членовете на комисията от Демократическата партия".

Той не изключва, че представители на демократите може да внесат съществени поправки в документа, който републиканците ще представят. В него въпреки всичко ще се твърди, че Русия се е опитала да внесе разногласия в хода на президентската кампания в САЩ през 2016 г., каза Конуей. Според него в документа ще бъде включено и описание на връзката между досието на Тръмп , събрано от бившия сътрудник на британските специални служби Кристофър Стил и кампанията на Хилари Клинтън. "Ние ще заявим, че е имало опит за използване на задгранична информация от страна на щаба на Клинтън", каза конгресменът.

През последната година показания пред комисията са давали бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп Кори Левандовски, бившият съветник на Тръмп Стивън Банън, бившият директор по комуникациите на Белия дом Хоуп Хикси, синът на президента Тръмп, Доналд Тръмп-младши и редица други близки до американския държавен глава и предизборния му щаб.

Комисиите по разузнаване на двете камари в Конгреса на САЩ водят разследване за приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ и предполагаемо съглашателство между Москва и членове на предизборния щаб на победителя в изборите Доналд Тръмп. Тези обвинения се опровергават и от Белия дом и от Москва. Разследване се води от независимия специален прокурор Робърт Мюлер. По-рано той обвини 13 руски граждани и три юридически лица в опит за намеса в изборите в САЩ. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков нарече тези обвинения "абсолютно голословни". Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че няма никакви факти, които да ги потвърждават.

Водещи

Най-четени