Продължава настъплението на талибаните към Кабул 14.08 | 13:18

Те вече владеят по-голямата част от Афганистан

От iNews

Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за няколко дни в ръцете им паднаха една трета от главните градове на провинции. Офанзивата им е в ход от 1 май, когато Вашингтон съюзниците му официално започнаха да изтеглят военните си сили.

В петък талибаните превзеха Пул-е-Алам, столица на провинция Логар, на около 70 км от столицата Кабул.

Информацията бе потвърдена днес от местен общински съветник. Пред Ройтерс той заявил, че ислямистите не са срещнали особена съпротива.

Превземането на града, който е ключов за потенциален щурм срещу Кабул, идва ден след завладяването на втория и третия по големина град в Афганистан.

Американските военни се готвят за пълна евакуация на посолството на Съединените щати в Кабул и смятат този сценарий за неизбежен.

В публикацията, която цитира официален меморандум за служителите на американското дипломатическо представителство в Кабул, се отбелязва също, че служителите са длъжни да започнат унищожаването на важна документация и оборудване преди евакуацията.

Първите военни на САЩ вече пристигнаха в страната. По-рано от Пентагона съобщиха, че два батальона морски пехотинци и един от сухопътните сили - около 3000 бойци, ще пристигнат в Кабул, за да евакуират дипломати и други цивилни.

Отделна военна част ще бъде прехвърлена от САЩ в Кувейт с цел бърза реакция в случай на необходимост.

Той каза още, че Съединените щати са готови да евакуират по въздух от Афганистан "хиляди хора на ден".

Обединеното кралство също изпраща военни в Афганистан за евакуацията на цивилни. Това се посочва в изявление на британското министерство на отбраната. Отбелязва се, че премиерът Борис Джонсън е одобрил използването на военна сила за извеждането на британски граждани от страната, включително използването на самолети, ако е необходимо.

 По-рано беше съобщено, че Обединеното кралство ще изпрати около 600 войници в Афганистан, за да съдействат за евакуацията на своите граждани и афганистански специалисти, които работят с тях.

По думите на военния министър Бен Уолъс Афганистан се превръща в провалена държава, а споразумението на САЩ с талибаните за изтегляне на американските войски е грешка, за която ще плаща цялата международна общност.

 Великобритания ще ограничи персонала в посолството си в Кабул до абсолютния минимум.

Германия планира да направи същото.

 Дания и Норвегия затварят своите дипломатически представителства. 

Канада от своя страна възнамерява да приеме  20 000 афганистански граждани, съобщи Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на северноамериканската страна.

Сред тях са жени лидери, правозащитници, репортери, които ще изпаднат в уязвимо състояние.

Освен това Канада ще задейства специални програми в помощ на бежанци, които вече са пристигнали.

Талибаните предприеха блиц настъпление след изтеглянето на по-голямата част от чуждестранните сили в страната. 

Водещи

Най-четени