Продължава окупацията в Източна Украйна въпреки ултиматума 14.04 | 12:10

Външните министри от ЕС също се събират в Люксембург, за да обсъдят ситуацията

От Цанка Донкова

Проруски настроени военни продължават окупацията на правителствени сгради в Източна Украйна, пренебрегвайки ултиматума да се оттеглят, съобщава BBC.

В 9 часа тази сутрин изтече крайният срок, който президентът на Украйна Олександър Турчинов бе дал на протестиращите да освободят завзетите административни сгради. Ако те се бяха предали, щяха да бъдат освободени от всякакво преследване и наказание, бе обещал държавният глава.

Въпреки това продължава да се вее руското знаме над полицейската станция в Словианск. При сблъсъците в събота (12 април) е загинал един украински полицай.

По-рано на извънредно заседание за ситуацията в Украйна, Русия предупреди Киев да не предприема насилствени действия срещу протестиращите в Източна Украйна.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин призовал правителството в Киев за започване на диалог. Представителят на Украйна – Юри Сергеев, пък заяви, че Москва умишлено създава криза в източната част на страната.

Украинският външен министър обвини Русия, че стои зад сепаратистката операция, и уточни, че ще представи доказателства за това на среща в Женева, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Министрите на външните работи от ЕС също се събират днес в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна. Те ще анализират и последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки.

Водещи

Най-четени