Прокремълска цензура: Русия обяви новинарски сайт за 'чуждестранен агент' 15.05 | 10:00

Преследва и радио 'Свободна Европа'

От iNews

Русия определи новинарския сайт VTimes за "чуждестранен агент" и изпрати съдебни изпълнители до московския офис на американското радио "Свободна Европа/Радио Свобода" (RFE / RL) заради неплатени глоби в пореден акт на засилващата се репресия срещу критичните към Кремъл медии, съобщи Ройтерс.

VTimes е второто издание, определено за "чуждестранен агент", за по-малко от месец след обявяването на Meduza, популярен независим новинарски сайт, за такъв. Meduza съобщи, че този ход е възпрепятствал способността на медията да прави журналистика и е унищожил бизнеса й.

Русия използва израза "чуждестранен агент", за да отличи финансирани от чужбина организации, които според нея се занимават с политическа дейност. Терминът носи негативни конотации от съветската епоха и подлага на допълнителен бюрократичен контрол, коментира "Ройтерс".

Тази квалификация изисква медиите да публикуват съобщение от 24 думи, че техните публикации се разпространяват от медия, "изпълняваща функцията на чуждестранен агент".

VTimes бе създаден миналата година от група журналисти, които напуснаха "Ведомости", водещ руски бизнес вестник, след като обвиниха новия му главен редактор, че въвежда прокремълска цензура.

"Ведомости" бе приеман за един от малкото достоверни издания в Русия, което не е под прекия контрол на властите или на бизнесмени, свързани с Кремъл.

VTimes и издателят му Александър Губски не коментират засега.

Също в петък съдебни изпълнители извършиха инвентаризация на московското бюро на радио "Свободна Европа" и го уведомиха за започването на производство за събиране на неплатени глоби за нарушения на закона за "чуждестранните агенти".

Радиото отхвърли обозначението "чуждестранен агент" и отказа да се съобрази с изискването за поставяне на предупреждение в материалите.

"Ние няма да бъдем заглушени от тази тактика с твърда ръка и няма да изоставим нашата руска публика", заяви президентът на RFE/FL Джейми Флай.

Използването на етикета "чуждестранен агент" бе разширено през 2019 г., за да включва физически лица и блогъри, нещо, което според групите за защита на правата на човека заплашва да заглуши несъгласните. Списъкът на медиите, приемани за "чуждестранни агенти", включва 20 издания и лица.

Водещи

Най-четени