Протести в Иран заради обезценена валута 03.10 | 21:04

Протестиращите искат оставката на управляващите в Техеран

От Владислав Рашков

Резкият спад на иранската национална валута риал спрямо долара предизвика сериозни недоволства сред собствениците на чейндж бюра в столицата Техеран, предаде BBC.

Над 100 души са се стекли на протест пред сградата на националната банка, настоявайки за смяна на държавното управление.

В отговор на демонстрациите полицията е използвала сълзотворен газ, за да отблъсне събралата се тълпа. Протестиращите са заявили, че действията на правителството са били без ясен курс и са довели до кризисната ситуация, характеризираща се с най-рязкото понижение на местната валута спрямо долара.

Ширят се и твърдения, че протестът е организиран от банки, които искат да свалят президента Ахмадинеджад от власт.

Последният винаги е хвърлял вината за спада на риала върху търговските санкции, налагани на страната заради продължаващата противоречива ядрена програма, на която САЩ и Израел искат да сложат край. Но според широкото обществено мнение кризата се дължи на лошо управление.

Това е първият по-голям протест в Иран след големите демонстрации на Зеленото движение след преизбирането на Ахмадинеджад за втори мандат за президент. По време на Арабската пролет миналата година опитите за протестна вълна бяха потушавани в зародиш. 

Водещи

Най-четени