Протести и сблъсъци с полицията в Истанбул в Деня на труда 01.05 | 13:32

Униформените спряха със сила демонстрантите, поне 70 са в ареста

От iNews.bg

Денят на труда в Истанбул бе белязан от протести, сбъсъци между демонстранти и полиция, употреба на груба сила и арести. Полиция и демонстранти се сбиха в района "Бешикташ" на турския мегаполис. Група демонстранти се опитаха да преминат към емблематичния площад "Таксим", но униформените не им разрешиха и прилагайки сила, с палки и ритници спряха демонстрантите. Арестувани са около 70 души,съобщи турската НТВ.

Напрежението в района на Бешикташ се запазва, там бяха разположени сили за борба срещу обществените безредици, предаде БНТ. Всички пътища към "Таксим" са блокирани, затворени са и спирките на метрото в доста обширен район в центъра на мегаполиса, отцепени са и други артерии.

В същото време полицията разреши на група демонстранти, организирани от синдиката "Диск”, да поставят венец на "Таксим”, на лобното място на убитите 34 синдикалисти на този площад на 1 май преди 40 години. Групата премина през засилен кордон от полицаи. Около 30 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на проявите на днешния празник в Истанбул.

Хиляди хора се стекоха на "Бакъркьой”, където властите разрешиха да се проведе първомайски митинг. Кордон от полицаи проверява участниците. Турски медии съобщиха, че полицаите заснемат с джиесеми плакатите, които носят демонстрантите, изпращат ги на шефовете си и ако те разрешат, ги пускат да влязат на площада. Според медиите полицията прилага за пръв път такава мярка.

Водещи

Най-четени