Протестиращи щурмуваха кметството в Киев (ГАЛЕРИЯ) 01.12 | 17:10

Протестиращи влязоха насила в кметството на Киев

От Елица Елефтерова

Протестиращи проевропейски настроени украинци щурмуваха кметството в Киев. Тълпата е щурмувала сградата и е заела партерния етаж, посочва говорител на опозиционната група пред "Гласът на Русия”.

В момента в центъра на Киев се провежда масов протестен митинг, който е събрал десетки хиляди хора в близост до площад Независимост (Майдан) и в централните квартали.

Протестиращите, които са влезли в кметството на Киев настояват да се проведат преговори и искат среща с изпълняващия длъжността кмет на Киев, заяви един от организаторите на този протеста Александър Данилюк.

Напрегнатата ситуация се случва в близост до правителствени и държавни сгради. Според румънската обществена телевизия група от младежи с превързани ленти на главите, са се доближили до сградата на украинския Министерски съвет.

Според руската медия обаче пред Министерския съвет няма в момента напрежение. Ситуацията е спокойта, въпреки че има малка група от протестиращи. "Всъщност, нищо не се случва там”, посочват от "Гласът на Русия”.

Социалните мрежи и някои медии съобщават, че група от млади хора, с помощта на трактор са щурмували оградата в близост до улица "Банковая”, където се намира сградата на резидентската администрация. 

Не става ясно обаче дали тези протестиращи са били активисти или провокатори. Това, което се знае е, че протестиращите хвърлят димни гранати и огнени топки. Полицаите са извели хората далеч от това място”.

Петима полицаи са пострадали, след като неизвестни лица са щурмували полицейските заграждения на улица "Банковая” в Киев пред президентството, предаде УНИАН. Трима от пострадалите полицаи са били натровени с неизвестен газ.  

По-късно стана ясно, че участници в украинските проевропейски демонстрации са установили в кметството на Киев временна щаб-квартира на обединената опозиция.

"В момента полицейските власти преговарят с демонстрантите, които завзеха контрола над кметството. На тях им е казано, че това, което правят, е незаконно. Те са били помолени да напуснат сградата”, поясниха от полицията.

Опозиционерите са членове на националистическата партия "Свобода”, според данни на ИТАР-ТАСС. Те обещават обаче, че ще спазват реда, законите и Конституцията в пределите на сградата.

Лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок е съобщил, че разполага с информация, според която украинските власти се готвят да използват водни оръдия срещу протестиращите в Киев, съобщава в. "Украинская правда".

"Ние знаем, че към настоящия момент се зареждат водни оръдия. По тази причина беше устроена и тази провокация, за да може да се използва сила в отговор", изтъкна Тягнибок.

Според него властите нарочно са организирали провокации с платени провокатори, които са се представяли за поддръжници на "Свобода", за да принудят органите на реда да "разпръснат демонстрациите със сила".

От своя страна лидерът на "Баткивщина" Арсений Яценюк обвини за провокациите лично президента Виктор Янукович. "Знаем, че искате да въведете извънредно положение. Но ние ви призоваваме да изтеглите своите провокатори от улица "Банкова". Нито една опозиционна политическа сила няма връзка с това, което се случва", подчерта Яценюк. 

Водещи

Най-четени