Протестите в Армения излизат извън контрол 23.04 | 11:34

Европейският съюз настоява опозиционните лидери да бъдат освободени незабавно

От iNews.bg

Протестите в Армения стигнаха до опасна граница, пише руският ежедневник.

Ситуацията в Ереван излиза извън контрола на властта. Премиерът Саркисян постъпи с лидера на опозицията Никол Пашинян много по-твърдо, отколкото Виктор Янукович с организаторите на "Майдана” в Украйна. Но дори Пашинян да излезе на свобода, това изглежда няма да овладее стихията на протестите.

Европейският съюз настоява опозиционните лидери да бъдат освободени незабавно. Полицията междувременно е задържала над 300 протестиращи , а седем души са ранени.

Американското посолство в Армения призова за сдържаност и мирни митинги.

"Призоваваме правителството да прояви сдържаност, като позволи мирни митинги и тези, които упражняват правото си на свобода на събиранията, да го направят по един отговорен начин, за да се избегне насилието и да се предотврати ескалацията на напрежението”.

Съединените щати изразиха загриженост относно докладите за "насилие срещу журналисти и демонстранти”.

По-рано в неделя, президентът на Армения Армен Саркисян заяви, че ситуацията в страната "е достигнала опасно ниво”, и призова враждуващите страни да проявят сдържаност и да търсят диалог.

Събитията в Ереван, където опозицията протестира вече седмица, бързо добиват масов и насилствен характер.

Според арменския политолог Грант Микаелян "ситуацията е излязла извън контрола на властите. В града демонстрантите блокират различни улици и се събират на големи групи. Полицията регулярно предупреждава, че ще предприеме силови действия, за да освободи уличното движение, но не е в състояние да го направи, а стихийните събирания продължават”.

Според Микаелян демонстрациите са добили вид на анархистичен протест, а числото на участниците расте.

Водещи