Протестите в Турция не стихват 03.06 | 10:09

В ранните часове на деня демонстранти са подпалили офиси на управляващата партия

От Кремена Бедерева

Протестиращи в Турция влязоха в сблъсъци с полицията в ранните часове на деня, някои демонстранти са подпалили офиси на управляващата Партия на справедливостта и развитието, като най-бурните антиправителствени демонстрации от години навлязоха в своя четвърти ден, съобщава Reuters.

Улиците на Турция са спокойни тази сутрин след нощ на шумни протести и насилие в големите градове. В западния пристанищен град Измир протестиращи хвърлиха запалителни бомби срещу офисите на управляващата партия, а телевизионни репортажи показаха как част от сградата гори. Пожарникари са потушили огъня, съобщи агенция Доган, цитирана от БТА.

Автобусни спирки, улични павета и пътни знаци бяха изтръгнати от протестиращите, за да издигнат барикади, което остави в безпорядък една от централните улици в Истанбул, където станаха най-тежките сблъсъци през нощта.

Графити са покрили стените. Пътищата към канцеларията на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул са отцепени, а полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите в ранните часове на днешния ден.

На главна улица близо до офиса на Ердоган един демонстрант подкара малък механичен екскаватор към полицейските редици и бе последван от протестиращи зад себе си. В близката джамия медицински екипи, включително студенти по медицина, оказваха помощ на пострадалите.

Полицията претърси търговски комплекс в центъра на столицата Анкара, където смяташе, че се укриват демонстранти, и задържа няколко души.

Протестите влязоха в турския печат, като местните вестници пишат, че антиправителствените протести продължиха в цяла Турция и тази нощ. В информация под заглавие "Турция отново не спа" вестник "Хюриет" информира, че хиляди демонстранти се събраха късно снощи пред офиса на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, а в Анкара демонстрантите също са се отправили на протестен митинг към централата на турския министър-председател.

"Хюриет" съобщава за около 100 ранени при възникналите през нощта в истанбулския квартал Бешикташ сблъсъци между демонстрантите и полицията, при които полицията е употребила сълзотворен газ, а протестиращите са хвърляли камъни по силите на реда.

Голяма част от пострадалите са получили наранявания по лицето, а други са с респираторнии проблеми заради употребата на сълзотворен газ. "Хюриет" и Радикал" пишат, че намиращата се в квартал Бешикташ джамия Безми Алем Валиде Султан се е превърнала в "болница", в която са били докарани пострадалите при сблъсъците с полицията турски граждани. На ранените била оказвана първа помощ от сформирала се група от около 50 лекари и медицински сестри доброволци.

След това ранените били откарвани от минаващи наоколо автомобили в различни болници в Истанбул. "Хюриет" съобщава, че при сблъсъците между демонстрантите и полицията в столицата Анкара през нощта са били арестувани 500 души. Турските вестници пишат, че турските граждани тази нощ отново не са спали не само в Истанбул и в Анкара, а и в Измир, Маниса, Анталия, Зонгулдак, Газиантеп, Бурса, Одрин, Кютахия, Самсун, Адана. Бурни са били демонстрациите в Измир, където в протеста са участвали около 10 хиляди души и в един момент градът се е превърнал в бойно поле.

Съобщава се за голям брой пострадали и задържани. В. "Миллиет" съобщава, че демонстрантите в Измир са подпалили регионалното представителство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). В редица други градове се е стигнало до сблъсъци със силите на реда, при които има десетки пострадали и много задържани.

Демонстрантите са излезли на протестите с антиправителствени лозунги, пеейки песни и танцувайки, а в някои градове са организирали шумни протести с тропане по тенджери и тави. В. "Радикал" и "Хюриет" цитират турския вътрешен министър Муаммер Гюлер, който заяви снощи, че през последните няколко дни в 67 окръга е имало 235 протеста и 1730-ма души са били задържани. Гюлер е съобщил, че при сблъсъците с протестиращи са били ранени 115 служители на силите за сигурност.

В. "Миллиет" цитира съобщение на турското министерство на вътрешните работи, в което се казва, че в социалните мрежи, чрез които се организират протестите, се разпространява невярна информация. "Хюриет" пише, че на фона на нестихващите антиправителствени демонстрации премиерът Ердоган заминава на четиридневно посещение в три африкански страни, преживели Арабската пролет - Мароко, Алжир и Тунис.

В. "Сабах" цитира изявление на Ердоган, който заяви вчера, че чрез социалната мрежа Туитър "се тероризира турското общество", както и че Туитър е главният виновник за случващото се в Турция в момента.

Водещи

Най-четени