Противоречиви информации затова има ли Пхенян нова балистична ракета 15.04 | 10:45

С парад Северна Корея отбеляза 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен

От Деляна Петкова

Противоречиви са информациите на информационните агенции относно показана днес (15 април) балистична ракета по време на парада в Пхенян. С парада Северна Корея отбелязва 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен, както и идването на власт на Ким Чен-ун.

По данни на АР, цитирани от БТА, по време на този парад е била показана нова балистична ракета. В същото време обаче руската агенция ИТАР-ТАСС обяснява, че нова ракета не е представяна. 

За военни анализатори от Япония и Южна Корея на парада е била показана ракета, която "изглежда като нещо ново и по-голямо", от предишните показани ракети, допълва още АР. Сун  Йон-хван, южнокорейски специалист по ракетите, оглавяващ частния Институт за анализ на технологиите и управлението в Сеул, смята, че ракетата е по-скоро балистична ракета със среден обсег, отколкото междуконтинентална балистична ракета.

Според  някои твърдения новата ракета, по която се работело, щяла да има  максимален обсег от 10 хил. километра. На теория това я прави способна да достигне континенталната част на САЩ.

Водещи

Най-четени