Психично болен китаец стои затворен в клетка над 10 г. 28.05 | 11:49

Семейството на мъжа го затворило след трагичен инцидент

От Елена Кирилова

Семейството на психично болен китаец го е държало в клетка повече от десетилетие. 42-годишният мъж бил затворен, след като пребил дете до смърт, предаде AFP.

В резултат от зверството му близките на У Йанхонг решили да оковат краката му с тежка верига и да го затворят в клетка. Мъжът стоял в нея облечен само в тениска и бельо.

Едва 15-годишен той е бил диагностициран като шизофреник. През 2001 г. се случва и страшното събитие - той пребива 13-годишно дете до смърт.

Година по-късно съдебните власти в провинция Дзянси пуснали Йанхонг на свобода, защото заради болестта си той не носи отговорност за своите действия.

У е получил оковите веднага след освобождаването си. Решението да му построят клетка дошло от майка му, след като той избягал, обиколил родното си село и изплашил местните жители.

Мъжът избягал от първата си клетка, поради което близките му се принудили да изградят друга, по-здрава.

"Синът ми може да е луд, да е пребил някого до смърт, но все още е мой син. Да го поставим в клетка със собствените си ръце, беше много трудно решение”, твърди майка му.

Три пъти на ден тя му дава храна и се грижи той да ходи до тоалетна. По думите на жената в началото тя плачела всеки път, в който отивала до клетката, но днес "сълзите ѝ са пресъхнали".

Много от психично болните хора в Китай не получават адекватно лечение поради липса на средства и квалифицирани специалисти, особено в провинцията.

Според данните на Министерството на здравеопазването в Китай през 2010 г. е имало само около 20 хил. психиатри, които да се грижат за населението на страната.

Най-четени