Публикуват „Документите от Панама“ на 9 май 08.05 | 09:45

Това решение е взето след манифеста, публикуван от анонимния разпространител на файловете Джон Доу

От iNews.bg

Международният консорциум на разследващите журналисти обяви, че в понеделник ще оповести цялата информация по аферата с Панамските досиета, съобщи Нова ТВ в събота.

В манифест, публикуван във вестник "Зюддойче Цайтунг”, разпространителят на файловете, наречен Джон Доу, осъжда неравенствата по света и обвинява глобалната финансова система, че подхранва "икономическо робство". Той говори и за предстояща дигитална революция.

"Панамските документи" показаха, че редица заможни хора и компании използват офшорни фирми, за да избягват облагане на доходите им с данъци и избягване на санкции за правеното от тях. Документите, които станаха световно достояние, са от панамската правна фирма "Мосак Фонсека". От фирмата отрекоха да са вършили нещо противозаконно и казаха, че са станали жертва на хакерска атака.

 

Документите са разследвани от стотици журналисти в продължение на месеци. Те разкриват скрити финансови активи на стотици политици, сегашни и бивши национални ръководители, известни личности и спортни звезди. В списъка са споменати над 200 000 фирми фантоми, фондации и тръстове, базирани в данъчни райове по света

Водещи

Най-четени