Путин: Анкара ни предаде 26.11 | 13:43

Никоя от властите в Турция не ни каза, че виновните за това престъпление ще бъдат наказани, казва руският президент

От Кристиан Костурков

Свалянето на руския бомбардировач от турските ВВС е предателство. Особено на фона на близките отношения между Москва и Анкара в последно време. Това обяви днес Владимир Путин. "Не мога да не кажа, че ние гледаме на този акт като на необясним предателски удар в гърба и то от онези, които смятахме за партньори и съюзници в борбата с тероризма", категорично заяви Путин.

Все още не сме получили извинение от страна на Анкара за сваления Су-24, каза още Путин, цитиран от "РИА Новости". И допълва, че до момента от страна на Турция не са постъпвали нито извинения, нито сигнали, че виновните ще понесат своята отговорност. Според руския държавен глава всичко това би трябвало да се случи, тъй като "ударът в гърба", както още във вторник той определи ситуацията, противоречи на международните закони.

"Инцидентът, който се случи преди два дни, противоречи както на здравия разум, така и на международното право. Нашият самолет беше свален над сирийска територия, ударен от ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски F-16 в сирийското небе, а нашият Су-24 падна в Сирия на 4 км от границата с Турция", припомня Путин. "Въпреки всички тези факти до момента при нас не са постъпвали нито някакви извинения от горните етажи на властта в Турция. А ние точно това очакваме", казва той. И допълва, че Москва не е получавала също нито предложения за възстановяване на нанесените щети, нито пък уверения, че хората, виновни за това престъпление, ще бъдат наказани.

Руският президент изразява и съжаление, че така стеклата се ситуация вкарва отношенията между Москва и Анкара в задънена улица. "Създава се впечатление, че турското управление съзнателно тласка нашите отношения в тази посока", отбелязва още Путин. И допълва, че всякакви опити да се помага на терористите, трябва да бъдат разглеждани като съучастничество. Руският президент отново посочи, че има хора, които правят много пари, работейки с "Ислямска държава". "Някой покриваше и продължава да покрива терористите и тяхната незаконна търговия с нефт, наркотици, хора, оръжие, произведения на изкуството и т.н. Но такива хора заработват и продължават да го правят, доста пари – стотици милиони и дори милиарди долари", отбелязва още Путин.

Водещи

Най-четени