Путин: Западът оправдава съществуването на НАТО с Украйна 17.06 | 16:24

Готови сме да работим в по-добре със Запада, но не ние охладихме връзките, казва руският президент

От iNews.bg

Западните държави подкрепят Украйна и новото й ръководство след преврата преди 2 години, с което се оправдава съществуването на НАТО. Именно поради тази причина и се застава зад гърба на Киев. "След Арабската пролет се промъкнаха и до нашите граници. Защо им беше да подкрепят държавния преврат в Украйна? Там има сложна вътрешнополитически ситуация и опозицията, която сега е на власт. Тя можеше по демократичен път, чрез избори, да дойде на власт. И ние всички щяхме да работим с тях така, както работихме с властта, която управляваше преди президента Янукович”, отбелязва Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Руският държавен глава е на мнение, че тези действия са продиктувани от необходимостта да се обоснове самото съществуване на НАТО, но и наличието на външен противник, външен враг на Алианса, предаде БГНЕС. Според Путин политиката на едностранни действия от страна на Запада води до хаос. Нужен е диалог и търсене на приемливи решения, за да няма "Студена война”.

В тази връзка руският президент обяви, че е готов за възобновяване на контактите между Москва и Европа, за да подобрят отношенията си, влошени след украинската криза. Той обаче е категоричен, че западните държави носят вина за захлаждането на отношенията и контактите си с Русия.

"Ние не таим лоши чувства и сме готови да се свържем с нашите европейски партньори, но очевидно това не може да бъде едностранен процес", казва Путин. И допълва, че европейският бизнес иска и е готов да работи с Русия. Затова европейските политици трябва да се свържат с бизнесмените, да проявят мъдрост, прозорливост и гъвкавост.

Водещи

Най-четени