Путин: Надявам се да не се налага да пращам армията в Украйна 17.04 | 13:19

Руският президент иска решенията да дойдат по пътя на дипломацията

От Филипа Тодева

Руският президент Владимир Путин се надява, че няма му се наложи да се възползва от правото си да прати военни части в Украйна.

"Съветът на Федерацията на Русия предостави на президента правото да използва въоръжени сили в Украйна. Много се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право и че с политико-дипломатически средства ще успеем да решим всички остри проблеми в Украйна", каза държавният глава на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

За поредна година Путин участва в "Пряка линия", в която отговаря на въпроси. Говорейки за възможността от нахлуване в Украйна, той подчерта, че не изпада в еуфория заради ситуацията в Крим, и призова към реалистични преценки. "А реалностите са такива, че на първо място етническият състав на Крим се различава от този в Югоизточна Украйна." Президентът добави, че окончателното решение за включването на Крим и Севастопол в Русия е взето въз основа на резултатите от референдума, които показаха, че почти всички жители са подкрепили обединението.

"Каква е днес ситуацията в Източна Украйна, ние не знаем със сигурност, но знаем, че трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на хората да защитят правата си и сами да определят съдбата си. Ето за това ще се борим", каза още той.

Освен Крим, Путин засегна и темата и Приднестровието, като поиска засилване на диалога за бъдещето на непризнатата молдовска република. Близо половин милион са хората, които са настроени проруски там и искат присъединяване към Федерацията.

Водещи

Най-четени