Путин: Нормализираме отношенията със САЩ 05.09 | 18:11

В момента те са ненормални, надявам се да стигнем до момента, в който ще ги възстановим окончателно, казва руският президент

От iNews.bg

В близко бъдеще отношенията между Русия и САЩ може да се подобрят и да се възстановят до нивата преди раздора между Москва и Вашингтон. Това става ясно от изявление на руския президент Владимир Путин по повод започналата днес среща на Г-20 в Китай и срещата му с американския му колега Барак Обама, която продължи по-дълго от очакванията. Според официалните данни основните теми на разговор между двамата са били ситуацията в Сирия и Украйна. По всяка вероятност обаче е бил засегнат въпроса и за обтегнатите отношения между Русия и САЩ и възстановяването им. Като потвърждение на тезата може да се вземат предвид и думите, изречени от Путин, няколко часа по-късно.

"Ние сме за пълно възстановяване на отношенията със Съединените щати”, казва той, цитиран от "Интерфакс”. Руският президент обаче изразява и увереност, че това наистина ще се случи. "Нормализирането на отношенията. Включително и със САЩ, които за нас безусловно представляват ключов партньор, ще се случи”, категорично заявява руският президент. Той добавя и че в момента те наистина могат да бъдат определени като ненормални.

По време на разговорите между Путин и Обама са били засегнати и обсъдени всички теми, от които двамата са се вълнували. И това не се е случило отгоре-отгоре или набързо, а наистина им е било отделено необходимото време. "Струва ми се, че достигнахме до това да се разберем един друг, да разберем проблемите, които стоят пред нас. Но има някои технически въпроси, които трябва да бъдат доработени”, обяснява още руският президент. Той отбелязва и че темата за западните санкции срещу Русия също е била засегната, но не дава подробности дали с Обама са стигнали до някакво споразумение в тази връзка. Той казва още, че това вероятно ще бъде тема на бъдещи преговори, ако до такива се стигне. Но и изразява надежда, че този момент ще дойде.

Що се отнася до конкретните санкции на САЩ срещу Русия Путин отбелязва, че в търговско отношение те реално не представляват особено голям проблем за Москва, тъй като стокообменът между двете държави може да бъде наречен "минимален”. "По-рано той беше всичко на всичко 28 млрд., сега се понижи до 20 млрд. Т.е. чисто икономически за нас този оборот не представлява кой знае каква ценност. А що се отнася до ограниченията в сферата на технологиите, тях винаги ги е имало”, казва още Путин.

По отношение на горещите теми за урегулирането на обстановката в Сирия и борбата с тероризма руският президент отбеляза, че двамата с Обама са готови да направят още една стъпка напред, ако министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери успеят да се договорят по "техническите въпроси”.

"Както САЩ, така и Русия, са заинтересовани по отношение на борбата с тероризма. И ние усещаме, аз при всички положения усещам, че президентът на САЩ е заинтересован. Струва ми се, че той е напълно искрен в стремежа си да постигне резултати в борбата с тероризма и разрешаването на конфликта в Сирия”, казва още Путин.

Водещи