Путин: Радикалната опозиция доведе Украйна до опасна черта 22.02 | 11:00

Руският президент обсъдил обстановката в страната с Барак Обама

От Антония Михайлова

Руският президент Владимир Путин е подчертал в разговор с президента на САЩ необходимостта от вземането на спешни мерки за стабилизиране на обстановката в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Държавният глава на Русия акцентирал и важността от работа с радикалната опозиция, "довела противостоянието в Украйна до изключително опасна черта".

Телефонният разговор между двамата лидери се състоял по инициатива на американската страна. Политиците подробно обсъдили актуалните въпроси на двустранната и международната сцена. В хода на разговора бил "отбелязан конструктивният характер на двустранното взаимодействие по иранската ядрена програма. Споменато е бъдещо интензивно сътрудничество по дадената тема". Обама не пропуснал да поздрави Путин за успешното провеждане на олимпийските игри в Сочи.

По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров провел преговори с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и детайлно се докоснал до украинския въпрос. Руският чиновник решително осъдил действията на украинските радикали и призовал Евросъюза и членовете му ясно да изразят неприемане на техните действия.

След това Лавров излязъл с още едно официално заявление, адресирано към украинските власти и опозицията. Москва призовала правителството на Украйна и опозицията решително да се противопоставят на противозаконните действия на екстремистите.

"Убедени сме, че такива съдбоносни за Украйна процеси като конституционна реформа трябва да се осъществяват с пълна ангажираност на политическите сили и региони, а проектът за такава реформа трябва да бъде обявен на всенароден референдум – се подчертава в коментара. – Практическите стъпки по незабавно успокояване на ситуацията трябва да носят двустранен характер, за да съдействат за националното помирение. И разбира се, всякакви форми на посредничество трябва да се осъществяват при безусловното уважение на суверенитета на Украйна."

Водещи

Най-четени