Путин: Русия няма имперски амбиции, но няма да бъде и васал 16.04 | 18:05

Нито една държава не е наш враг, но ще засилим отбранителната си сигурност, обяви руският президент

От iNews.bg

Русия няма имперски амбиции. Ние не смятаме да възраждаме империята. Нямаме такива цели, в които се опитват постоянно да ни обвиняват, но няма да бъдем и ничий васал. В условията на настоящата консолидация на обществото никакви заплахи срещу Русия не са страшни. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в началото на "Пряка линия" - предаване, в което държавният глава отговаря на въпроси от населението на страната.

За седмица броят на въпросите към президента на Русия е достигнал 2.386 милиона , като е осигурена възможността за безплатна връзка на съответен телефонен номер. Над 70 са чуждестранните кореспонденти, а около 250 журналистите от различни медии, които отразяват тазгодишната "Пряка линия".

Русия е за запазване на отношенията със страните от Еврозийският икономически съюз, каза Путин. Той отбеляза, че такива процеси протичат в целия свят. По думите му смисълът от развиване на отношенията вътре в Евразийския икономически съюз е в това всички хора от страните в този съюз да живеят по-добре, както и да се отворят границите.

"Ние никого не смятаме за враг – аз имам предвид международните отношения. И не препоръчвам на никой да ни смята за врагове", каза президентът. По думите му, врагове на Русия, това са "международните терористи, организираната престъпност".

Президентът напомни, че Русия е страна с огромен потенциал за развитие, големи природни ресурси, голямо, според европейските разбирания население и "голяма ядрена държава", притежаваща съпоставим със САЩ ядрен потенциал. "Затова да са наши врагове и приятели е еднакво почтено", каза Путин.

Русия ще засилва своята отбранителна сигурност. Както отбеляза президентът, Русия не смята да започва война, но има намерение в бъдеще да засили отбранителната си сигурност, за да може да реагира на всяка агресия.

 "Аз изхождам от това, че ние не смятаме да воюваме с никой, но безусловно, ще засилваме своята отбранителна сигурност, най-вече, за да не възниква никакво желание да се воюва с Русия", подчерта Путин. В този смисъл той напомни крилатата фраза на императора Александър III: "Русия има само два съюзника – армията и военно-морския флот".

"Но, ако изхождаме от това какво имаме днес, трябва сериозно да се гледа на заплахите на днешния ден: тероризъм, ксенофобия, оранизирана престъпност и т.н.", каза президентът.

Владимир Путин отбеляза, че "са много държавите, много са хората в света, които подкрепят борбата ни за противодействие на тези заплахи". Той напомни, че Русия има конструктивни отношения със страните от БРИКС, ШОС. "Това не са военни организации, но това са наши приятели, с които ние работим плътно и развиваме отношенията си", каза президентът.

Той напомни и за ОДКБ –военно-политически съюз, в който влизат някои бивши републики от СССР. "С тях имаме много близки, надеждни, съюзнически оношения, имаме съознически ангажименти, в това чило и във военната сфера", заключи Путин.

Руският президент изрази несъгласие с прекалено критичната оценка за дейността на правителството. Той изрази очакването си, че икономиката може да се възстанови по-бързо от две години.

Увеличаване на селскостопанското производство в страната е неизбежно. Това ще се случи благодарение на въведените санкции, заяви Путин. Отговаряйки на въпрос за последствията от санкциите той призова за заместване на вноса със собствена селскостопанска продукция. "Нарастването на вътрешното селскостопанско производство е неизбежно при подкрепа от страна на държавата", подчерта Путин.

Корекцията между ръста на заплатите и нивото на производителността на труда беше неизбежна извън зависимостта от санкциите. Проблемът не е в санкциите, а в това, че страната премина към по-съвършени методи на управление на икономиката, заяви Путин. Руският президент предложи да не се търпят санкциите, а да се използва ситуацията за излизане на нови пазари. По думите на Путин доходите на населението намаляват заради ръста на инфлацията до 11,4%.

Президентът смята за приемлив дефицит на бюджета от 3,7%. По думите му няма нищо катастрофално в изтичането на капитали. Активите на родните банки достигнаха 77 трлн.рубли, превишавайки БВП на страната, подчерта Путин.

Добивът на петрол според него е достигнал рекордните 525 млн. тона. През 2014 г. бяха построени 82 млн. кв. метра жилища. Успяхме да не допуснем скок на безработицата. В изказването си в началото на предаването руският президент каза, че БВП на Русия през 2014 г. е нараснал с 0,6%, при това не е допуснато да се развие спиралата на инфлацията.

Програмата 2020 никой не я е отменял. Тя остава ориентир за развитие, каза президентът в отговор на въпрос на бившият министър на финансите Алексей Кудрин.

В отговор на редица въпроси, свързани с малкия и среден бизнес, руският президент обеща Централната банка в близко бъдеще да разшири мрежата си от банки, чрез които да се осъществява финансиране на малкият и среден бизнес при лихва от 6,5%. В хода на предаването той заяви, че Централната банка трябва да анализира лихвите по кредитите за малкия и среден бизнес в Сбербанк и другите банки. "35-55% (лихва по кредит) – това е нереална цифра", заяви Путин. Той съобщи още, че може да бъде оказана помощ и на тези хора, които са теглили ипотечни кредити във валута. В допълнение руският президент обеща да бъдат предприети мерки от страна на правителството по отношение на млекопроизводителите.

В същото време президетът на Русия коментира, че решението на Централната банка за повишаване на основния лихвен процент до 17% е малко закъсняло, но въпреки това "големи претенции" към работата й няма. Той поясни, че Централната банка все пак не е търговска банка, а регулатор на паричната политика.

Путин окачестви и като по-изгодни кредитните условия, които Русия е предлагала на Украйна от тази на западните страни. "15 млрд.долара годишно ние смятахме да дадем (чрез придобиване на евробондове), фактически кредит. И още 5 млрд. плюс за строителство на пътища чрез концесии през търговските банки. Какво днес спечели Украйна от партньорите си? 17,5 млрд. долара (кредит) за 4 години", каза Путин. Освен това беше предложено намаляване на цените на газа при условието на регулярно плащане и погасяване на натрупаните дългове. "Ние намалихме цената на газа в пъти", каза той. Путин отбеляза, че сега се губят връзките в промишлеността. "Започва загуба на компетенции в сферата на ракетостроенето, самолетостроенето, корабостроенето, в областта на атомната енергетика. Аз смятам, че това са много тежки последствия и не разбирам защо беше направено всичко това", заяви Путин.

Водещи

Най-четени