Путин вини генералите си за загубите в Украйна 13.11 | 11:40

Освобождаването на Херсон няма да повлияе на падането на фашисткия режим в Руската федерация

От iNews

Войната на Русия срещу Украйна прекъсна, но освобождаването на Херсон няма да повлияе на падането на фашисткия режим в Руската федерация, пише УНИАН.

Руският опозиционен лидер и журналист Игор Яковенко смята, че пукнатината между режима на Путин и генералите се задълбочава. В ефира на Еспресо той подчерта, че сближаването между тях е временно.

"Налични са достатъчно големи ресурси за оцеляването на Руската федерация. Не знаем след каква следваща победа на украинската армия руският режим ще започне да рухва. Но пукнатините вече са започнали и това е очевидно. Пукнатината между Путин и руската армия се задълбочава. Това се забелязва, защото генералите от самото начало бяха против тази война", обясни Яковенко.

Опозиционерът отбеляза, че Путин е принудил Генералния щаб на Руската федерация и армията да воюват, а сега се опитва да ги накара да бъдат отговорни за пораженията на фронта.

"Ударът, нанесен от Пригожин и Кадиров, донасяйки главата на генерал Лапин на Путин на тепсия, беше насочен срещу началника на Генералния щаб Герасимов, който вече явно е в немилост и вероятно ще бъде следващата жертва. Генералите нямат желание да бъдат овце на заколение Те в един момент, когато има пълно недоволство от Путин, те ще си кажат думата", обобщи Яковенко.

Руските генерали и войната в Украйна

По-рано британското разузнаване съобщи за загуби сред руските генерали в Украйна. Най-малко 10 генерали бяха елиминирани във войната и никога няма да се върнат на служба. А шестима бяха отстранени от задълженията си.

Бившият командир на американската армия на европейския континент генерал-лейтенант Бен Ходжис смята, че генералите на Путин вече не му вярват.

Според експерти Путин е започнал кампания за очерняне на генералите, защото иска да ги изкара виновни за загубата на войната.

Руските военни успяха да унищожат повече от 85 чуждестранни наемници, които се опитаха да спрат руските въоръжени сили в южнодонецкото направление с контраатаки. Това съобщи на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"В южнодонецкото направление подразделения на чуждестранни наемници контраатакуваха в посока на селищата Степное, Владимировка и Павловка на ДНР, опитаха се да спрат настъплението на руските войски. В резултат на огневи щети от артилерия и армейска авиация, са унищожени 85 бойци, седем бойни бронирани машини и два пикапа", каза  Конашенков.

Украинските военни напуснаха позициите си в село Опитное близо до Авдиевка в Донецката народна република поради продължителна обсада от руските въоръжени сили.

На юг украинските сили за отбрана почистват освободените територии, нови позиции на руските войски са подложени на огневи поражения от ракетни и артилерийски части, съобщава още Ukrinform.

"Ситуацията в нашата зона на отговорност и в частност в Таврийската оперативна зона остава тежка, но контролирана", отбелязва командването.

Съобщава се, че в освободените населени места в Херсонска и Николаевска области подразделения на Силите за отбрана на Украйна провеждат стабилизационни мерки и са закрепени на новозаетите позиции.

Украинските защитници разчистват освободените от врага територии, по-специално търсят маскирани руски военни и изоставена техника, попълват обменния фонд и "същия руски ленд-лиз".

Противникът, от своя страна, укрепва отбранителните линии на левия бряг на Днепър и се опитва да задържи временно окупираните територии. В същото време оказва огнено въздействие върху позициите на отбранителните сили и върху новоосвободените населени места в Херсонска и Николаевска области, пише БЛИЦ.


Водещи

Най-четени