Путин звъннал на Обама, иска по-тясно сътрудничество в Сирия 07.07 | 08:37

Двамата са единни по отношение на борбата с джихадистите, но Русия и САЩ продължават да подкрепят различни страни

От iNews.bg

По инициатива на руския президент Владимир Путин той е разговарял по телефона с американския си колега Барак Обама. По време на разговора, проведен късно снощи, двамата са се разбрали за по-тясно сътрудничество при урегулирането на ситуацията в Сирия. Путин е призовал Обама и за съдействие между двете държави при разграничаването на умерената сирийска опозиция екстремистките групировки.

"В хода на обсъждането на ситуацията в Сирия Владимир Путин призова събеседника си да съдейства за скорошно разграничаване на умерената сирийска опозиция от терористичната групировка "Джебхат Ан-Нусра” и други екстремисти, за които не е в сила режимът на примирие”, гласи съобщение на руското президентство, предаде БГНЕС. Двамата лидери са се съгласили на разширяване на координацията между руските и американски военни действия в Сирия.

Путин и Обама са единодушни и относно важността на възобновяването на мирните преговори под егидата на ООН между режима на Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет (ВПК). Продължават обаче различнията между Русия и САЩ по отношение на оказваната подкрепа на независими една от друга военни кампании в раздираната от гражданска война Сирия. И двете велики сили смятат за своя мишена джихадистите от "Ислямска държава”. Руските въздушни удари обаче подкрепят действията на войските на Асад, докато тези на САЩ се координират с неговата опозиция.

В рамките на разговора между Путин и Обама, руският президент е настоял също за спазване на Минските споразумения между враждуващите страни в Източна Украйна, както и е информирал Обама за намаляването на напрежението в Нагорни Карабах.

Водещи

Най-четени