Путин и Барозу кръстосаха енергийни планове 24.02 | 19:43

Руският премиер предупреди Европа за цените, ако ЕК приложи нови правила

От Елена Коцева

Руският премиер Владимир Путин и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу не са на едно мнение по въпроса за плановете на ЕС да прекрати практиката доставчиците  на газ или петрол да управляват пряко и тръбопроводите.

Тази мярка на практика заплашва руския газов монополист "Газпром".     

На пресконференция руският премиер Владимир Путин, цитиран от БиБиСи, оприличи плановете на "конфискация на имуществото".     

Реализирането на третия енергиен пакет може да доведе до ръст на цените на енергийния пазар на Европа, предупреди в характерния за него стил руски премиер.

"Смятаме, че чисто механичната реализация на този пакет може да доведе до повишаване на цените на европейския енергиен пазар", коментира Путин и отбеляза, че дискусията по текста на документа продължава.

В отговора си Мануел Барозу се аргументира със съответствието с правилата на  Световната търговска организация (СТО) и ще засегне еднакво  както чуждестранните, така и местните компании.     

Председателят на Европейската комисия отхвърли и предупрежденията на Владимир Путин по отношение на третия енергиен пакет.

Барозу посочи, че той не е дискриминационен и изключи всякакви промени  по него.   

Третият енергиен пакет, приет от Евросъюза през 2009 г., включва шест законодателни акта, предвиждащи ограничаване на правото на собственост и управление на енергопреносните мрежи от вертикално интегрирани компании, подобни на руския монополист "Газпром".

Преди два дни руското правителство обяви, че смята да приключи преговорите за встъпване в Световната търговска организация (СТО) до средата на тази година. Тази тема бе част от разговорите между Путин и Барозу днес.

От друга страна пък преди две седмици от руския монополист "Газпром" прогнозираха ръст в цените за природния газ, доставян за Европа. Прогнозата бе, че още през тази година цената ще достигне до 352 долара за 1000 кубически метра.

Водещи

Най-четени