Путин и Кери са разбраха за допълнителен натиск върху терористите в Сирия 15.07 | 07:52

Русия и САЩ ще работят за възобновяване на преговорите за политическо решение на кризата

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Джон Кери, които късно снощи имаха среща в Кремъл, се разбраха за съвместни усилия на двете държави за осъществяване на допълнителен натиск срещу терористичните организации в Сирия. По-конкретно са били обсъдени по-активни действия срещу "Ислямска държава” и "Джебхат ан Нусра”.

По време на разговора Путин е отбелязал, че сътрудничеството между Русия и САЩ не се изразява само в борбата срещу тероризма. Той припомни случая от началото на април т.г., когато властите в Сирия арестуваха 33-годишен американец за незаконно преминаване на границата. Със съдействието на Москва обаче той е бил освободен. Путин изрази надежда, че Вашингтон ще отговори по същия начин, ако Москва помоли за съдействие в дадена ситуация.

От своя страна Кери отбелязва, че двете страни могат да си сътрудничат по множество въпроси. "САЩ и Русия могат наистина да направят много неща, които ще бъдат в полза на мира. И това се отнася не само за Сирия и Украйна, но също и до други области, където бихме могли да постигнем победи”, казва Кери, цитиран от "РИА Новости”. Той добавя и че такъв поглед над нещата има и президентът на САЩ Барак Обама.

По отношение на ситуацията в Сирия Путин и Кери са се договорили не само да засилят натиска върху ИД и "Джебхат ан Нусра”, но и за действия, които да позволят разпространението на примирието на цялата територия на страната. Според съобщение на Държавния департамент на САЩ двмата са обсъдили и условията, които ще позволят възобновяването на мирните преговори, които да позволят политическото урегулиране на ситуацията в Сирия.

Руският президент и американският първи дипломат са обсъдили още и ситуацията в Украйна. Джон Кери е призовал за активизиране на преговорите, които ще одведат до изпълнението на Минските споразумения.

Водещи

Най-четени