Путин и Макрон в опит да защитят ядрената сделка с Иран 13.01 | 17:23

Това е обща цел и за двете държави, обяви френският президент

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че неговата страна и Русия имат обща цел, а именно да защитят съществуващата иранска ядрена сделка. Макрон посочи, че в неделя е имал телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който двамата лидери са обсъдили събитията в Близкия изток и са потвърдили ангажиментите си към сделката, предаде БНР.

През уикенда лидерите на Франция, Обединеното кралство и Германия призоваха Иран да "отмени всички мерки, които са в противоречие с ядреното споразумение от 2015 година и да се върне към пълното съгласие".

По-рано през деня председателят на Комисията по външни работи на Руската федерация Константин Косачев заяви, че "независимо от това какво правят САЩ със своите санкции (които не са нищо друго освен затягащи), Иран е единственият, който трябва да спазва Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA, известен повече като иранска ядрена сделка) и той е единственият, който е виновен за неизпълнението".

Повод за това остро изказване беше решението на Техеран да намали допълнително спазването на ядрената сделка и на всички ограничения по отношение на обогатяването на уран в отговор на убийството от страна на САЩ на висшия ирански военен - генерал Касем Солеймани. Иранските власти обаче отбелязаха, че са готови да се върнат към пълното спазване на ядрената сделка "при ефективно изпълнение на реципрочните задължения" от другите подписали споразумението през 2015 година.

Най-четени