Путин изпрати специализирани екипи на помощ в Урал 15.02 | 15:22

Падналият метеорит не е свързан с 45-километровия астероида, който приближава Земята

От Владислав Рашков

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати в уралската Челябинска област експерти на Министерството на извънредните ситуации заради разбилия се метеорит, информира ИТАР-ТАСС.

На екипите е възложено да оценяват щетите, както и да осигуряват помощ на пострадалите. Държавният глава нареди на завеждащия ведомството Владимир Пучков да поддържа контакт с други ведомства, най-вече с Министерството на здравеопазването.

Стотици души са настанени в болници, припомня БТА. По първоначални оценки става въпрос за приблизително 400 ранени, като броят им расте.

Падналият над Челябинска област метеорит не е свързан с приближаващия се до Земята астероид, заяви Лидия Рихлова от Института по астрономия на Руската академия на науките.

"Тук става въпрос за абсолютно различни орбити, които нямат нищо общо една с друга, изтъкна Рихлова. При приближаващия се астероид орбитата му отдавна е известна. Той е наблюдаван, откакто бе открит. При него всичко е предсказуемо."

По данни на NASA, астероидът 2012 DA14 към 21:24 часа българско време ще се приближи до рекордните 27,7 хил. километра до Земята. По това време той ще се намира над остров Суматра в източната част на Индийския океан.

Неговата маса е 130 хил. тона, а скоростта му ще е 8 км/сек.

Тази сутрин над Уралския федерален окръг се пръсна метеорит, който изгоря частично в ниските атмосферни слоеве.

Обектът падна в езеро на един километър от град Чебаркул Метеоритни образувания паднаха и в Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска област, както и в руската република Башкортостан.

Водещи

Най-четени