Путин към Обама: Да не разваляме отношенията си заради Украйна 07.03 | 09:56

Държавните глави на САЩ и Русия проведоха втори телефонен разговор заради Крим

От Христина Рафаилова

След като преди ден САЩ наложиха санкции на Русия заради кризата в Крим, американският президент Барак Обама опита отново да убеди своя колега Владимир Путин да се намери дипломатическо решение на конфликта. 

Двамата държавни глави са провели поредния телефон разговор, продължил 1 час. В него Путин заявил, че отношенията между Руската федерация и САЩ не трябва да страдат заради ситуацията в Украйна, информира BBC.

От своя страна Обама е подчертал, че навлизането на руски военни сили в черноморската държава е нарушение на суверенитета на черноморската държава, съобщават от Белия дом. Американският държавен глава е заявил, че може да има решение на конфликта, изгодно и за двете страни. То можело да бъде постигнато чрез преговори между Москва и Киев, чрез изпращането на международни наблюдатели и изтеглянето на руските сили в базите им.

Путин отговорил на президента на САЩ, че руско-американските отношения не трябва да бъдат жертвани в името на частни макар и извънредно важни международни проблеми. 

Обстановката в Украйна се нажежи още повече, след като вчера Върховният съвет на Крим гласува постановление, с което автономната република да влезе в състава на руската федерация. Депутатите назначиха и нова дата за референдум за определяне на бъдещето на републиката на 16 март. 

В същия ден САЩ наложиха визови санкции на представители на руската и кримската власт, виновни за дестабилизацията на Украйна. 

На спешната среща вчера в Брюксел европейските лидери не предприеха санкции срещу Москва. ЕС заплаши, че ако Русия не предприеме действия за намаляването на напрежението в черноморската държава, евроблокът ще наложи забрана за пътуване, ще замрази авоарите на виновните за кризата, както и ще спре преговорите по споразумението между ЕС и Русия.

Крим се превърна в най-горещата точка на света, след като от власт беше свален проруският украински президент Виктор Янукович. Тогава в Крим, който е автономна република в състава на държавата, избухнаха про- и антируски протести. Москва от своя страна обяви, че рускоезичното население е под заплаха от преследване и репресии, и дислоцира свои военни сили в черноморската страна. 

Водещи

Най-четени