Путин назначи охранител, спасил го от мечка, за командващ защитата на Курск 13.08 | 20:00

Алексей Дюмин го е пазил лично по време на първите му два президентски мандата

От iNews

Президентът на Русия Владимир Путин е назначил един от бившите си телохранители за ръководител на разпоредената лично от него операция срещу украинскaта офанзива, пише "Дейли телеграф".

Алексей Дюмин, който е охранявал лично Путин по време на първите му два президентски мандата, е смятан за евентуален наследник на лидера на Кремъл. Той е обявен за ръководител на операцията по освобождение на Курска област.

Дюмин става известен, след като спасява Путин от мечка в първото десетилетие на настоящия век. Той говори за случката в интервю за руския в. "Комерсант" през 2016 година. Путин спял на една от летните си вили, когато мечката се приближила до стъклената врата на помещението.

"С животното се гледахме в очите, то отстъпи малко. Тогава аз отворих вратата и изпразних почти целия пълнител на пистолета в краката му. Стана ми жал за мечката", казва Дюмин. 

Дюмин е бил и заместник-директор на военното Главно разузнавателно управление (ГРУ), като се смята, че през 2014 г. е ръководил специалните сили при анексирането на Кримския полуостров. През 2016 г. Путин го назначава за губернатор на Тулска област. Призован е обратно в Москва през май тази година, за да оглави Съвета за сигурност.

Водещи

Най-четени