Путин обвини Хилари Клинтън в подклаждане на напрежение 08.12 | 14:54

Американският държавен секретар окуражил руснаците да протестират срещу изборите

От Ивайло Ачев

Руският премиер Владимир Путин разкритикува американския държавен секретар Хилари Клинтън заради изказванията ѝ в полза на протестиращите в Москва, предаде AP.

Според Путин именно изявленията на Клинтън са окуражили протестиращите да действат. "Това беше сигнал за активни действия от Държавния департамент в САЩ", коментира руският премиер.

Хилари Клинтън на няколко пъти определи парламентарните избори в Русия като съмнителни и каза, че "руските граждани заслужават да видят пълно разследване на изборния процес".

В три поредни дни протестиращи срещу изборната победа на "Единна Русия" заляха улиците на Москва и Санкт Петербург. Общо 50 хил. полицаи и 2 хил. войници бяха мобилизирани, за да се справят с вълненията. Владимир Путин дори предупреди, че може да бъде използвана допълнителна сила в случай на нужда.

Единствената независима руска организация от наблюдатели на изборите "Голос" беше атакувана сериозно от Кремъл заради заключенията си за изборния процес. От сайта на групата бяха свалени клипове, показващи изборни нарушения, а "Голос" беше глобена с 1000 долара за нарушение на изборния закон в Русия.

Водещи

Най-четени