Путин поиска британски експерти да изследват черната кутия на сваления Су-24 09.12 | 14:13

Турските власти защитават тезата, че са свалили руският бомбардировач, тъй като е преминал в турско въздушно пространство

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин е поканил британски експерти да изследват "черната кутия" на бомбардировача Су-24, свален от турските ВВС през ноември.

Предложението Путин е отправил в телефонен разговор с британския премиер Дейвид Камерън. "Владимир Путин покани британски специалисти да участват в декодирането на данните за полета на сваления Су-24”, оповестиха от Кремъл след разговора между двамата лидери.

Вчера руският военен министър Сергей Шойгу представи пред Путин намерената "черна кутия" на самолета, но Путин разпореди изследването на кутията да бъде извършено от чуждестранни, а не руски специалисти. Руската страна смята, че декодирането на уреда ще потвърди тезата й, че сваленият бомбардировач не е навлизал в турското въздушно пространство.

Турските власти защитават тезата, че са свалили руският бомбардировач, изпълняващ мисия в северна Сирия, тъй като е преминал в турско въздушно пространство и не е отговорил на предупрежденията.

Недоизказана причина е и заявеният ангажимент на Турция да защитава сигурността на сирийските тюркмени, които се оказаха обект на руската въздушна кампания срещу ислямисти и други противници на Башар Асад.

 Според Кремъл истинската причина за "провокацията” са скрити взаимотношения на Анкара с "Ислямска държава” и други терористични групировки в Сирия. Заради свалянето на самолета Москва наложи на Турция пакет от икономически и други санкции, които ограничиха туристическия поток, търговията и големите съвместни проекти на двете страни.

 

Същевременно, според британския премиер Дейвид Камерън разликата във вижданията на Запада и Русия, относно бъдещето на сирийския президент Башар Асад се смали и ще продължи да се смалява. Камерън изрази това мнение в началото на този месец. 

Водещи

Най-четени