Путин прати честитка на Обама за 4 юли 04.07 | 15:23

Руският президент призова американския лидер да си сътрудничат в интерес на цял свят

От Антония Михайлова

Руският президент Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма на колегата си Барак Обама по случай Деня на независимостта на САЩ, съобщава пресслужбата на Кремъл.

В обръщението си Путин подчертал, че "Русия и САЩ като държави, носещи особена отговорност за осигуряване на международната стабилност и сигурност, трябва да си сътрудничат в интерес не само на своите народи, но и на цял свят".

Руският лидер изразил надежда, че "имащите богата история отношения между двете страни, независимо от трудностите и разногласията, ще се развиват успешно на прагматична и равнопоставена основа".

По-рано зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Щатите използват икономически санкции в качеството на нов вид оръжие. Той отбеляза, че властите на Русия не възнамеряват да предприемат "огледални" мерки, но ще търсят "противоотрова".

Впрочем, независимо от санкциите, обемът на експорта на САЩ за Русия е достигнал нова рекордна отметка от 1,2 милиарда долара, а освен това е нараснал с 21% през май 2014 година в сравнение с предишните месеци.

Напомняме, че след референдума в Крим, на който жителите на полуострова гласуваха за влизане в състава на Русия, САЩ и ЕС въведоха санкции срещу руски граждани. Бяха утвърдени списъци на лица, на които се забранява достъп, а техните активи бяха замразени. В случай на продължаване на ескалацията на ситуацията около Украйна западните страни заплашиха Русия с въвеждане на санкции в редица сектори на икономиката.

Водещи

Най-четени