Путин пред Бокова: Ще помогнем за възстановяването на Палмира 27.03 | 19:34

Руски специалисти ще се включат в разминирането на град и възстановяването на древните паметници

От iNews.bg

Руски специалисти ще се включат в спасяването на световното културно наследство в Палмира. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.  През изминалата нощ правителствените войски на Башар Асад и подкрепящите ги опълченски отряди "Пустинни соколи” успяха окончателно да освободят от "Ислямска държава” древния град. Путин е обещал, че експерти от руския военен контингент в Сирия ще се включат веднага в операцията по разминирането на Палмира, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Според думите му Путин и Бокова са се договорили съвсем скоро Русия, ЮНЕСКО и Сирия да започнат съвместни действия за оценка на щетите, нанесени на Палмира и историческите и архитектурните паметници там от терористите, както и за изготвянето на конкретен план за възстановяването на обектите, за които това ще бъде възможно. От своя страна Бокова е благодарила на Путин за съдействието му и е потвърдила готовността на ЮНЕСКО за сътрудничество с Москва. Двамата са изразили надежда и че цялата световна общественост ще се включи във възстановяването на безценното за човечеството наследство в Палмира.

По-рано днес министърът на културата на Сирия Исам Халил заяви, че страната ще направи всичко, за да реставрира и възстанови напълно паметниците на световното културно наследство в Палмира. Той обеща всички обекти да придобият вида, който са имали преди нанасянето на щети върху тях от терористите на "Ислямска държава”, предаде "РИА Новости”. Халил припомни и че Сирия е успяла да спаси част от артефактите, като правителството ги е преместило от Палмира преди градът да попадне в ръцете на джихадистите.

Паралелно с това ръководителят на сирийския институт по древността и музеите Маамун Абд ал Карим заяви, че реставраторите ще започнат работа още в първите дни на април. Той отбеляза и че се надява на сериозна подкрепа и помощ от ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени