Путин с решение за бежанците: Да победим терористите и да подобрим живота на хората 28.05 | 11:34

Руският премиер пак постави въпроса към Анкара да се извини за сваления самолет

От Ростислава Иванова

"Решението на бежанската криза са съвместните усилия за създаване на благоприятни условия на живот в Сирия, Ирак и другите конфликтни точки в Близкия изток и Северна Африка. За това обаче е нужно първо да бъдат победени терористите". Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в петък вечерта, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.

"Питаме се какво е нужно да се направи, за да се предотврати бежанският поток към Европа? Длъжни сме преди всичко да създадем за сирийците, иракчаните и либийците условия за нормален живот в собствените им страни... Затова е нужно да бъдат победени терористите, а това възможно единствено със съвместни усилия", посочи Путин.

На брифинга той отправи и послание към Анкара, че Москва очаква конкретни действия от страна на Турция във връзка със сваления бомбардировач Су-24 през ноември миналата година.

"Ние очакваме конкретни действия от турска страна, а такива в момента няма. В Москва се чуват заявленията на Анкара за желание за възобновяване на отношенията. И ние искаме да възобновим отношенията, но не ние ги разрушихме", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

В резултат на руско-гръцките преговори, провели в Атина, са били подписани редица документи, в това число и политическа декларация между двете държави, стана ясно още.

Според Александър Ципрас диалогът между Русия и Гърция може да доведе до ново равнище на отношенията между Русия и ЕС и между Русия и НАТО.

"Смятаме, както се отбелязва в декларациите, че преминаването на диалога ни на качествено ново равнище може да даде своя принос в сложния период. Той ще подобри отношенията между ЕС и Русия и между НАТО и Русия, а също така ще укрепи европейската архитектура на сигурността в рамките на ОССЕ", заяви Ципрас след преговорите с Путин.

"Архитектурата на сигурността в Европа не може да бъде построена без участието на Русия в качеството на основен играч", категоричен е гръцкият премиер.

 

 

Водещи

Най-четени